Pejić: "Smisao Vaskrsa i vjere je pronalazak i otkrivanja onog dobrog u svakom čovjeku"

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti proslaviće u nedjelju najveći hrišćanski praznik Vaskrs, a tim povodom čestitku je uputio i protojerej Darko Pejić uz želju da vaskrsenje Hristovo donese mir, slogu i jedinstvo.

Pejić je istakao da je smisao Vaskrsa i vjere pronalazak i otkrivanja onog dobrog u svakom čovjeku, te da među ljudima zavlada Ljubav, sloga i mir koji je nam je, kako je kazao, potrebaniji više nego ikada.

“Molim svakoga čovjeka da zastanemo, posebno u ovim danima, da se okrenemo oko sebe, da primijetimo i vidimo jedni druge, da se sažalimo jedni na druge, da razumijemo i oprostimo i da zagrlimo jedni druge zagrljajem ljubavi božanskom i daće Bog da takvi pokajani i omiveni od blata zemaljskog privežemo se za nebesko carstvo i sledujemo svetim precima svojim , Hristos vaskrse Vaistinu vaskrse“ kazao je Pejić čestitajući nastupajući praznik.

Podsjetimo, Vaskrs je pokretan praznik, koji uvijek pada u nedjelju, prvu iza punog mjeseca, poslije proljećne ravnodnevnice, a za Vaskrsenje Hristovo pravoslavni hrišćani pripremaju se četrdesetodnevnim postom.

Praznik vaskrsenja Gospodnjeg slavi se tri dana, a obilježavanje ovog praznika prati i običaj farbanja jaja, kao i održavanje liturgija.

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: arhiva RBP