Situacija bolja, sprema se otpust više pacijenata

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Nemanja Radojević, saopštio je da se za sjutra planira otpuštanje više pacijenata sa kliničkog liječenja, i da će najvjerovatnije broj hospitalizovanih biti oko pet.

Trenutno je dest pacijenata hospitalizovano u cijeloj Crnoj Gori. Dva pacijenta su, kako je saopštio Radojević, priključena na respirator i njihovo zdravstveno stanje je ozbiljno.

Radojević je kazao da su u Opštoj bolnici u Kotoru i ostalim bolnicama svi pregledi otkazani i da se primaju samo hitni slučajevi.

On je kazao da, kada epidemiološka bude stabilnija, vratiće se rad tih zdravstvenih ustanova.

Radojević je ponovio da selo Biokovac kod Bijelog Polja više nije u karantinu i kazao da, s obzirom na to da su Tuzi stekle status kao sve opštine u Crnoj Gori, trudnice iz te opštine se ne moraju porađati u bolnici Kodra. Ta bolnica, kako je naveo, ostaje za isključivo trudnice koje su pozitivne na korona virus.

Saopšteno je i da se danas testiraju zdravstveni radnici u Opštoj bolnici u Beranama koji su bili u kontaktu sa pacijentom iz Plava.

Radojević je dodao da Dom zdravlja u Staroj varoši od danas pruža usluge iz domena preventivnih pregleda i vakcinacije djece za podrušje opštine Podgorica. Kako je kazao, potrebno je unaprijed zakazati vakcinisanje i preglede.

U Crnoj Gori registrovan je još jedan slučaj korona virusa, saopštila je načelnica Odjeljenja za zarazne bolesti Instituta za javno zdravlje Sanja Medenica na konferenciji NKT. Kako je kazala, taj slučaj je porodični kontakt ranije oboljelog.

Medenica je kazala da će se u narednom periodu približiti građanstvu još više i radiće dobrovoljno testiranje.

"Do sada smo uzorkovali po epidemiološkim indikacijama, a sad želimo što više ljudi da testiramo", poručila je ona.

Medenica je pozvala sve građane da se jave ekipama na dobrovoljno testiranje na Kovid-19.

Ona je naglasila da ne smijemo da se opuštamo, već da se mjere moraju poštovati.

"Novi talas virusa značio bi povećanje broja oboljelih", kazala je načelnica Odjeljenja za zarazne bolesti i dodala da su oko 20 odsto registrovanih bili asimptomatski nosioci.

Na pitanje novinara da li porodice koje imaju imanja na selu, mogu li da putuju svi zajedno, odnosno više od dvoje, Medenica je kazala da će na sjednici NKT koja je u toku, to će biti odlučeno, a javnost će biti obaviještena.

Poručila je i da svi građani koji imaju problema sa respiratornim sistemom, da se jave na broj 1616 i zakažu rezgovor sa epidemiologom.

Izvor: RTCG