DF vjeruje u jedinstvo većine, DPS poziva na vanredne izbore

U Crnoj Gori postoji većina koja ima pravo i dužnost da formira vladu, koja je predložila sudije Ustavnog suda, a nijedan od predloženih kandidata nije osporen, rekao je poslanik i čelnik Demosa Miodrag Lekić.

On je to naveo u emisiji "Okrugli sto - Parlament u studiju" na Parlamentarnom programu RTCG. Osim Lekića, gosti su bili Jovan Vučurović (DF), Ivan Mitrović (DPS), Adnan Striković (SDP) i Andrej Milović (Evropa sad)."Ovih nekoliko mjeseci smo pokazali jedinstvo skupštinske većine vezano za predlaganje kandidata za mandatara, predsjednika nove vlade, i u još nekoliko navrata gdje je bilo važno pokazali smo jedinstvo i očekujem da tako i bude 12. decembra", kazao je Jovan Vučurović, poslanik Demokratskog fronta.On je istakao da će pokazati jedinstvo kada je u pitanju i glasanje za sudije Ustavnog suda. "Pokazaćemo jedinstvo vjerovatno kada je u pitanju i glasanje za ostale tačke reda između ostalog i glasanje za sve četvoro kandidata za članove Ustavnog suda i ne vidim tu bilo kakav razlog da bude drugačije. Ukoliko postoje neke nedoumice vezano za neko od ovih glasanja unutar parlamentarne većine, Demokrtaki front je raspoložen da se krene i nekim drugim putem, naravno", naveo je Vučurović. Miodrag Lekić, predsjednik Demosa, kazao je da misli da je najgore da se nešto odugovlači i da je takav momenat u zemlji da više ne treba ponavljati o dubini krize.

"Mislim da je potrebno preuzeti odgovornost, i nisam baš najsigurniji da je ovo odlaganje bilo baš najsrećnije, pri čemu cijenim pokušaje. Smatram da su stvari jasne na političkoj sceni. Za ove dvije godine imamo poraženu stranku DPS koja uspijeva sa svim tim nasleđem da obori vladu, nalazeći saveznike u opoziciji, da formira 43. vladu i obori je. Da je sada u fazi blokiranje sistema, i da u takvoj situaciji sve za dvije godine, očiglednom strategijom što gore to bolje, da traju neki pregovori", naveo je Lekić.On je istakao da je Vučurović u pravu kad kaže ako nešto ne bude išlo, da ishod treba da budu izbori.

"Međutim, postoji većina koja ima pravo i dužnost da formira vladu, koja je predložila sudije Ustavnog suda. Nijedan sudija nije osporen, i meni se čini da se radi o blokadi DPS-a što može biti legitiman oblik političkpog djelovanja", kazao je Lekić. Poslanik Demokratske partije socijalista Ivan Mitrović naveo je da se moramo saglasiti da je 30. avgusta neko drugi preuzeo vlast, odnosno 4. decembra 2020. godine, i da je kroz tu vlast u ovoj ili u onoj formi, kako on kaže, doveo državu u situaciju u kakvoj je sad."Ispratio sam kroz medije, u ponedjeljak tokom održavanja kolegijuma Skupštine Crne Gore da se dala šansa opoziciji da se opozicija postavi u osnosu na određenu vlast. Međutim, taj teret odgovornosti je u stvari na vlasti. Mi smo dali šansu trenutnoj parlamentarnoj većini da povuku Zakon o predsjedniku, da definišemo datum parlamentarnih izbora i da nakon toga razgovaramo o sudijama Ustavnog suda", kazao je Mitrović. On je istakao da se situacija mora riješiti prijevremenim parlamentarnim izborima, iako oni možda ne odgovaraju DPS-u. "Vratimo se samo par mjeseci unazad sjetimo se svega onoga što smo svjedočili u parlamentu, budžetu koji je kasnio sedam mjeseci. Ova situacija mora da se riješi održavanjem prijevremenih parlamentarnih izbora. Izbori možda ne odgovaraju DPS-u, ali odgovorni smo prema građanima Crne Gore i instistiramo na održavanju izbora", kazao je Mitrović.  

Izvor: Rtcg