"Javilo se 35 naših državljana u Izraelu, njih 19 želi da se vrati"

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) Robert Markić rekao je da država preduzima sve neophodne korake da osigura bezbjedan povratak naših državljana iz Izraela. On je u Dnevniku RTCG kazao da su svi naši državljani u Izraelu dobrodošli, bez obzira da li su turisti ili rade u toj zemlji. Naglasio je da je zbog palestinskih napada vjerovatno da će avion sa našim državljanima letjeti iz Tel Aviva.

"U Izraelu je 35 naših državljana a prema sadašnjim informacijama, njih 19 želi da se vrati. Premijer je danas kazao da je avion nacionalne kompanije "To Montenegro" spreman da ode po naše građane u Izrael. Ministarstvo vanjskih poslova je u kontaktu sa našim državljanima i sa počasnim konzulom Crne Gore i priprema se spisak potencijalnih putnika", kazao je Markić. 

On je rekao da je MVP Crne Gore objavila sve kontakte, uključujući i kontake našeg konzulata i ambasade Republike Srbije, i apeluje na sve građane da se jave. 

"Da se jave kako bi preduhitrili sve moguće probleme u komunikaciji. Mi ćemo pokušati da organizujemo evakuaciju već sjutra ali to zavisi od niza faktora. Formiran je krizni tim koji radi na pripremi, a kako bismo u uslovima narušene bezbjednosti u Izraelu, uspješno realizovali evakuaciju naših državljana, važno je da nam što prije dostave precizne lične podatke i mjesto gdje se nalaze", rekao je Markić.  

On navodi da je evakuacija planirana za sve građane Crne Gore, bez obzira koji je njihov osnov boravka tamo. 

"Imamo i naše sportiste, i ljude koji rade, svi su dobrodošli i treba da se jave.  Dezinformacija je da je planiran povratak samo turista", kazao je Markić.    

 

Izvor:RTCG