Ključ za jak imunitet i zdravlje kože : Zdravstvene prednosti vitamina C

Uzimanje C vitamina u dovoljnoj količini od velike je važnosti za imunološki sistem i za druge funkcije u organizmu.

Vitamin C je veoma važan nutrijent za naše zdravlje. Dobijanje dovoljne količine ovog vitamina je posebno važno za očuvanje zdravog imunološkog sistema.

Vitamin C je esencijalni nutrijent za zdravlje čoveka, a njegov hemijski naziv je askorbinska kiselina. Uzimanje C vitamina u dovoljnoj količini je važno za imunološki sistem i za druge funkcije u organizmu koje u velikoj mjeri zavise od kvaliteta ishrane, odnosno nutrijenata koje unosimo kroz voće, povrće i druge namirnice.

Pošto je vitamin C rastvorljiv u vodi i naše tijelo izlučuje višak količine u roku od nekoliko sati kada ga konzumiramo, prilično ga je teško unositi previše. Zapravo, skoro je nemoguće apsorbovati previše vitamina C iz same ishrane.

Ovaj vitamin doprinosi zdravom funkcionisanju organizma, a ovo su njegove tri glave zdravstvene prednosti.

  1. Podstiče proizvodnju kolagena

Kolagen doprinosi elastičnosti kože i daje joj mladalački izgled. Međutim, s godinama ga organizam proizvodi sve manje i manje.

Za zadržavanje mladalačkog izgleda, stručnjaci preporučuju redovan unos vitamina C. To je zato što on pospješuje proizvodnju fibroblasta i time reguliše sintezu kolagena.

Takođe, s obzirom na to da ima antioksidativno dejstvo, on pomaže u neutralisanju oštećenja slobodnih radikala.

  1. Jača imunitet

Vitamin C je jedan od najvažnijih saveznika dobrog zdravlja i snažnog imuniteta, a najbolja stvar u vezi sa njim  je što ga možete unositi na jednostavan način, odnosno kroz omiljeno voće i povrće.

Ovaj vitamin učestvuje u više od 300 bioloških procesa u organizmu, a brojnim istraživanjima je potvrđena njegova neophodna uloga u odvijanju imunoloških reakcija.

  1. Štiti kožu od sunca

Slobodni radikali dovode do oksidativnog stresa i vidljivih znakova starenja kože. Antioksidanti mogu zaštiti kožu tako što će upiti UV zrake i spriječiti oštećenja slobodnih radikala izazvanih UVB zračenjem.

To svakako ne znači da antioksidant poput vitamina C treba da koristite umjesto kreme za sunčanje, ali vam on može pružiti dodatni sloj zaštite.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila: Jasminka Mulić