Moć prirode - Ovo su nevjerovatne zdravstvene blagodeti bijelog luka

Osim što daje izvrstan ukus brojnim receptima, bijeli luk takođe nudi neke nevjerovatno zdrave prednosti.

Bijeli luk obezbjeđuje impresivan broj i količinu hranljivih materija u odnosu na nizak broj kalorija, što ga čini hranljivim sastojkom. Konzumacijom bijelog luka unosite mangan, vitamin B6, cink, sumpor, gvožđe, vitamin C, kalijum, kalcijum, magnezijum, selen i još mnogo toga.

Bijeli luk pomaže u smanjenju rizika od srčanih oboljenja

Značajna istraživanja su otkrila da bijeli luk igra ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog i moždanog udara, naime snižavanjem visokog krvnog pritiska i regulisanjem nivoa holesterola.

Snažan antioksidans

Bijeli luk takođe pomaže u odbrani od slobodnih radikala, smanjenju oksidativnog stresa i borbi protiv sistemske upale. Bijeli luk je bogat antioksidansima poput polifenola i flavonoida, otkriveno je da sadrži više od 20 polifenolnih jedinjenja. Hrana bogata antioksidansima može pomoći u zaštiti vaših ćelija od oštećenja slobodnih radikala, što zauzvrat može smanjiti rizik od bolesti povezanih sa hroničnim stresom i upalom.

Bijeli luk ima antifungalna i antibakterijska svojstva

Bijeli luk ima potencijal da zaštiti od virusa, bakterija i gljivica, velikim dijelom zahvaljujući alicinu. Istraživači su pretpostavili da određena jedinjenja iz bijelog luka djeluju na sprječavanje štetnih spoljašnjih mikroorganizama da napadaju zdrave ćelije, kao i da ometaju njihovu sposobnost rasta.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić