U okviru Bjelopoljskog sportskog foruma održane panel diskusije na temu finansiranja sportskih organizacija i razvojnog puta djece u sportu

Drugi dan Bjelopoljskog sportskog foruma započeo je panel diskusijom pod nazivom ,,Vidovi finansiranja sportskih organizacija, prilike, mogućnosti i rizici“.

Pozdravljajući prisutne Zoran Jojić, pomoćnik ministra u Ministarstvu sporta i mladih, istakao je da je izuzetno veliki značaj organizovanja jednog ovakvog foruma, te da on može poslužiti kao primjer i ostalim crnogorskim gradovima.

,,Velika mi je čast što imam priliku da prisustvujem ovom događaju koji je krenuo od seminara i tokom ove četiri godine, već prerastao u ozbiljan forum. Ministarstvo sporta će se potruditi da jedna stavka u budžetu bude izdvojena za edukacione seminare i ovakve događaje“, kazao je Jojić.

Generalni sekretar Crnogorskog olimpijskog komiteta, Igor Vušurović, istakao je da ovaj Forum uspijeva da okupi brojne ljubitelje sporta, te da se s pravom može reći je zvijezda vodilja za sve opštine sa sjevera. ,,Već četvrtu godinu se družimo zajedno, donosimo nove ideje. Sve su ovo teme koje nas vežu i o kojima imamo mnogo toga da kažemo i razmijenimo mišljenje, što je veoma važno. Raduje me rad i interakcija koji slijede u nastavku. Pohvalio bih predstavnike Opštine koji su uspjeli da jedan pionirski poduhvat, koji je krenuo prije četiri godine, dovedu do nečeg što je prepoznato u Crnoj Gori, ali i mnogo šire“, kazao je Vušurović.

Na panel diskusiji je učestvovali su i Zoran Vuković, predsjednik FK ,,Breznica“ i Hasan Ramović, vlasnik kompanije Put Gross, dok je moderator bio prof. dr Dragan Atanasov

Druga panel diskusija naslovljena ,,Razvojni put djece u sportu“, ukazala je na značaj sportskih aktivnosti kod djece različitih uzrasnih dobi, ali i na savremeni pristup razvoja djece u sportu.

Predsjednik Opštine Petar Smolović, kazao je kako je veliki uspjeh bjelopoljskog sporta produkt sinhronizovanog djelovanja između Opštine i privatnog sektora, odnosno svih sportskih entuzijasta. ,,Sport, nažalost, ni u Bijelom Polju ni u Crnoj Gori nije profitabilna djelatnost. Međutim, to je jedna vrhunska, humana i ljudska djelatnost. Jedna, prije svega zdrava, društvena, psihološka i zdravstvena priča koja nas okuplja sve zajedno. Zato je veoma bitna edukacija kako bi se stvorilo zdravo društvo“, kazao je Smolović i istakao da je potrebno da se Bjelopoljski sportski forum ujedini sa Biznis forumom.

Direktor JU Centar za sport i rekreaciju, Marko Maslovarić zahvalio se na prisustvu, očekujući dobru interakciju i razmjenu iskustava što je, kako je istakao i cilj foruma. ,,Ovaj forum pripada vama, sportskim radnicima. Vrijednost sporta je univerzalna vrijednost Crne Gore i njenog društva. Mi moramo graditi i izdizati tu vrijednost na još viši nivo kako bi svi zajedno izgradili još ozbiljniji sportski sistem“, kazao je Maslovarić koji je i bio moderator ove panel diskusije.

Na panelu su učestvovali i dipl. psiholog Bogdan Filipović, prof. dr Adnan Hodžić, prof. dr Marija Grbović i fudbalski trener Branislav Milačić.

Tekst: Magdalena Smolović

Foto: Dalibor Rakočević