Mjere neće izazvati dodatne troškove

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić saopštila je na pres konferencij da je činjenica da povoljna epidemiološka situacija dozvoljava da počnu puštanje privrede u svoje normalne ekonomske tokove.

"Mi smo od najave te mogućnosti dobili veliki broj upita, i pripremili smo cijeli set uputstava koji će sjutra nakon usvajanje ove odluke na NKT-u biti dostupni putem različitih sajtova. U Privrednoj komori smo pokrenuli kol centar koji će biti na raspolaganju privredi u vezi sa početkom rada od 4. maja. Od sjutra ćemo imati i posebna pravila i rada i ponašanja i onih čiji je rad bio dozvoljen i onih koji počinju da rade 4. maja," navela je ona, ističući da nijedna mjera neće izazvati dodatne troškove.

Sekulić je rekla da se još ne zna koji će to uslovi biti do 18. maja pa ne treba prejudicirati šta će i koliko će sve koštati.

"Mi nijesmo u potpunosti sigurni još ni da li ćemo sve mjere preduzeti 4. maja. Ali će na prvom mjestu biti zdravlje građana," rekla je Sekulić.

Sekulić je istakla da prema informacijama koje dobija od Tržišne inspekcije nije bilo povećanja cijena prehrambenih proizvoda.

"Poprilično je ležerno očekivati da bilo koja država može da ograniči sve cijene. Imali smo pojedine slučajeve porasta cijena pojedinih artikala poput limuna, luka, đumbira. Nismo primijetili nikakav porast cijene bilo kakvog artikla koji se može smatrati osnovnom životnom namirnicom. Mogu da kažem da ništa nije falilo na tržištu," istakla je ona.

Doktor Nermin Abdić saopštio je da u Kliničkom centru Crne Gore trenutno ima osam pacijenata, pet je na infektivnoj klinici i stabilnog su stanja, na dobrom putu za oporavak.

"Jedan je na dobrom putu da se oporavi, a nažalost dva pacijenta su i dalje na respiratorima i životno su ugroženi. KCCG nije zaboravio svoje redovne aktivnosti, pa je tokom prošle sedmice pregledano ukupno 1420 pacijenata, bilo je 157 bolničkih prijema. Moram da istaknem da je povećan broj pacijenata koji se obraćaju za pomoć Urgentnom centru," istakao je Abdić.

Begić: Još 10 oporavljenih

Još deset osoba se oporavilo od koronavirusa, pa je ukupan broj oporavljenih 199. Trenutno je inficiranih 115, rekao je pomoćnik direktora IJZ Senad Begić.

Doktor Begić je istakao da se nada da će građani uspjeti da se uzdrže i od proslava 1. maja, kako se ne bi pogoršala epidemiološka situacija.

O novim načinima uzorkovanja IJZ-a

Begić je saopštio da je cilj onoga što je juče najavljeno zapravo povećanje dostupnosti za uzorkovanje novog koronavirusa.

"Uzimanje uzorka može se vršiti maltene svugdje, jer smo primijetili da postoje oni koji nijesu voljni da se testiraju. Koja su mjesta na kojima će se vršiti testiranje, napravićemo plan, nećemo definitivno ići po trotoaru, ulicama i šetalištima. Što se tiče samog uzorkovanja mi smo se približili brojki od 7000 testiranja," istakao je Begić.

"Po glavi stanovnika smo po broju testiranja ispred svih naših regionalnih susjeda, možda je samo Slovenija ispred nas," rekao je Begić.

 

Izvor: RTCG